Smidrai daugelio yra laikomi delikatesu. Vieniems itin patinka jų švelnus žalumos skonis, kiti mėgsta vos juntamą lazdynų poskonį.
Smidrai labai gardūs patys sau vieni. Pavyzdžiui, kepti svieste ir pagardinti trupučiu druskos.
Smidrai puikiai dera su kiaušiniais, žuvimis, kumpiu. Žalius smidrus ragaukite su humusu, įmaišykite į salotas su ridikėliais. Įmaišykite smidrų į rizotus, makaronų patiekalus.
Vienas populiariausių pagardų smidrams – olandiškas padažas.
Reikės:
500 g baltųjų šparagų
1,5 l vandens
60 g sviesto
60 g miltų
1 kiaušinio trynio
300 ml grietinėlės
1 šaukštelio cukraus
žiupsnio druskos
4 riekelių baltos duonos ar batono
Šparagų žievę ir sumedėjusias dalis pašalinkite. Paruoštus šparagus apie 7 min. virkite vandenyje su druska ir trupučiu cukraus.
Išvirtus supjaustykite gabaliukais. Pusę jų sutrinkite iki tyrės.
Batono riekeles supjaustykite nedideliais kubeliais, paskleiskite ant skardos, pašaukite į 200 ºC orkaitę ir kepkite, iki ims skrusti.
Keptuvėje aukštais kraštais pakepinkite miltus su įkaitintu sviestu ant vidutinio karštumo ugnies. Tada supilkite šparagų nuovirą. Maišydami pavirkite kelias minutes, iki sutirštės.
Keptuvę nukelkite nuo viryklės. Į į sriubą įmaišykite grietinėlės ir kiaušinio trynio plakinį. Tada sukrėskite sutrintus šparagus, išmaišykite, sumeskite gabaliukais supjaustytus šparagus. Pagardinkite mėgstamomis šviežiomis prieskoninėmis žolelėmis (petražolėmis, čiobreliais) ir skrudinto batono kubeliais.
Smidrai – vieniems daržovės, kitiems – gėlės
Šparagų sezono įkarštis – pavasaris. Jų subtilaus skonio stiebai skaniausi iki vasaros pradžios. Šparagus galima virti, kepti, troškinti ir, žinoma, valgyti žalius. Neragavot žalių arba pačirškintų ant grotelių? O trintą šparagų sriubą ar kada ruošėte? Pasidalinsime receptu.
Vieniems – gėlė, kitiems – daržovė
Tai labai ypatingas augalas. Vieniems smidras – gėlė, kitiems – daržovė. Jis toks ypatingas, kad net du vardus turi – smidras, arba šparagas.
Nors į Lietuvą smidrai yra atkeliavę jau seniai, daug kas jį geriau pažįsta kaip tradicinį gėlių darželio augalą. Mūsų močiutės gėlynuose smidrus augindavo dėl grožio – vasaros antroje pusėje vėjyje plastiškai linguojantys smidrai pasipuošia mažomis oranžinėmis uogomis.
O štai Lietuvos didikai smidrus valgė nuo senų laikų. Žinovai sako, kad į Lietuvą XVI amžiuje iš Italijos smidrus (kaip ir pomidorus, bulves bei agurkus) atvežusi Lietuvos didžiojo kunigaikščio Žygimanto Augusto motina Bona Sforca. Nuo tada jie išplitę Lietuvos daržuose ir gėlių darželiuose.
Smidrų įvairovė
Prancūzijoje populiarūs violetiniai smidrai, Anglijoje ir Amerikoje – žali, o Ispanijoje ir Olandijoje – balti. Jeigu norite sužinoti jų skonių skirtumą, tiesiog turite jų visų paragauti.
Smidrų traškių ūglių salsvas žalumos skonis pavasarį labai laukiamas. Daugelis jau seniai šią daržovę yra pamėgę, kiti tik dabar ją atranda.
Augintojai sako, kad kuo greičiau smidrai iš daržo patenka ant stalo, tuo gardesni. Vos tik smidrai nupjaunami, jų skoninės savybės blėsta.
Paruošti gaminimui smidrus labai lengva. Plonų ūglių žievelės pašalinti nereikia, storesnių smidrų žievelė arčiau pjūvio būna kietesnė, ją geriau pašalinti daržovių skustuku.
Smidrus virti pakanka 3–5 min
Smidrai – daugiametė daržovė
Pavasaris tai ne tik smidrų ragavimo laikas, bet ir sodinimo. Juos auginantys ūkininkai sako, kad keturių asmenų šeimai pakanka auginti 15 šparagų krūmų, kad sezono metų jų atsivalgytumėt.
Smidrai daugelio yra laikomi delikatesu. Vieniems itin patinka jų švelnus žalumos skonis, kiti mėgsta vos juntamą lazdynų poskonį.
Smidrai labai gardūs patys sau vieni. Pavyzdžiui, kepti svieste ir pagardinti trupučiu druskos.
Smidrai puikiai dera su kiaušiniais, žuvimis, kumpiu. Žalius smidrus ragaukite su humusu, įmaišykite į salotas su ridikėliais. Įmaišykite smidrų į rizotus, makaronų patiekalus.
Vienas populiariausių pagardų smidrams – olandiškas padažas.
Reikės:
500 g baltųjų šparagų
1,5 l vandens
60 g sviesto
60 g miltų
1 kiaušinio trynio
300 ml grietinėlės
1 šaukštelio cukraus
žiupsnio druskos
4 riekelių baltos duonos ar batono
Šparagų žievę ir sumedėjusias dalis pašalinkite. Paruoštus šparagus apie 7 min. virkite vandenyje su druska ir trupučiu cukraus.
Išvirtus supjaustykite gabaliukais. Pusę jų sutrinkite iki tyrės.
Batono riekeles supjaustykite nedideliais kubeliais, paskleiskite ant skardos, pašaukite į 200 ºC orkaitę ir kepkite, iki ims skrusti.
Keptuvėje aukštais kraštais pakepinkite miltus su įkaitintu sviestu ant vidutinio karštumo ugnies. Tada supilkite šparagų nuovirą. Maišydami pavirkite kelias minutes, iki sutirštės.
Keptuvę nukelkite nuo viryklės. Į į sriubą įmaišykite grietinėlės ir kiaušinio trynio plakinį. Tada sukrėskite sutrintus šparagus, išmaišykite, sumeskite gabaliukais supjaustytus šparagus. Pagardinkite mėgstamomis šviežiomis prieskoninėmis žolelėmis (petražolėmis, čiobreliais) ir skrudinto batono kubeliais.