fbpx

Keptų pomidorų sriuba

Kepami pomidorai išgarina vandens perteklių ir tampa daug intensyvesnio skonio. Ragaukite šią sriubą su čiabata.

5 porcijos

 

Reikės:

2,5 kg pomidorų

2–3 skiltelių česnako

saujelės čiobrelių lapelių

8 šaukštų alyvuogių aliejaus

druskos pagal skonį

maltų juodųjų pipirų pagal skonį

saujelės bazilikų lapelių

grietinės arba natūralaus jogurto

 

Skardą pašlakstykite šaukštu aliejaus, sudėkite perpjautus pusiau pomidorus pjūviu į viršų. Ant jų sudėkite sutrintą česnaką, sumeskite čiobrelius.

Pašlakstykite pomidorus 2–3 šaukštais aliejaus, pagardinkite druska, pipirais ir pašaukite į 160–170 °C orkaitę.

Po maždaug 1,5–2 val. pomidorai bus minkšti ir pradėję trauktis. Ištraukite juos iš orkaitės. Kai atvės, sudėkite į prikaistuvį, supilkite skystį iš skardos ir suberkite pusę bazilikų. Viską sutrinkite iki norimos konsistencijos tyrės ir pakaitinkite ant viryklės. Paragaukite, ar netrūksta druskos. Jeigu per rūgštu, įberkite truputį cukraus.

Sriubą pagardinkite grietine arba jogurtu, likusiu aliejumi, pipirais ir bazilikais.

Skaniausi pomidorai – dabar

Pomidorai – tolimi bulvių giminaičiai ir taip pat „amerikiečiai“, atkeliavę iš Pietų Amerikos žemyno. Manoma, jog Europą pomidorai pasiekė XVI a.. Čia surado meilę ir globą mūsų dažuose ir šiltnamiuose bei pripažinimą virtuvėje.

 

Kokie pomidorai skaniausi?

Tokie, kurie prisirpo ant krūmo ir tik tada buvo nuskinti. Kuo greičiau juos suvartosite, tuo jie bus skanesni. Nuskintų ir ilgai laikomų pomidorų skoninės savybės blėsta.

Beje, skirtingos pomidorų veislės pasižymi skirtingais skoniais. Verta išragauti kuo įvairesnių ir taip atsirinkti gardžiausius, tinkamiausius ruošiamiems patiekalams.

Slyviniai pomidorai (ir didesni, ir mažesni), palyginti su kitais, turi mažiau sėklų, todėl tinkami troškiniams, salotoms, padažams ruošti. Pavyzdžiui, ‘La Roma’ pomidorai tinkamiausi pomidorų tyrėms ir padažams gaminti – jie nėra pernelyg vandeningi, jų odelė plona. ‘San Marzano’ pomidorų minkštimas yra tvirtas, todėl jie itin tinka konservuoti.

Vyšniniai pomidorai – vieni saldžiausių. Jie ypač pagardina salotas, makaronų patiekalus, picas, sumuštinius.

Pomidorai ‘Jaučio širdis’ tinkami įdaryti, kepti ant žarijų, pjaustyti į salotas, sumuštiniams gaminti.

Žalieji ir geltonieji tinkami virti pagardus (čatnius), pjaustyti į salotas.

Geriausi pomidorų kompanionai

Pomidorų kompanionai puode, keptuvėje ir lėkštėje: rūkyta šoninė, kiauliena, ėriena, kiaušiniai, baltosios žuvys,  ančiuviai bei moliuskai, sūris ir alyvuogės, svogūnai ir česnakai, saldžiosios ir aitriosios paprikos, bulvės, morkos, baklažanai ir agurkai; čiobreliai, šalavijai, bazilikai, rozmarinai, raudonėliai, kalendros bei kaparėliai.

Prinokusių pomidorų galima niekuo negardinti – juose pakankamai ir saldumo, ir rūgštumo. Tokie yra vietiniai sezono metu parduodami pomidorai.

Kokybiškas aliejus ir balzaminis actas pataiso skonį atvežtinių pomidorų, ypač žiemą.

Beje iš pomidorų galima paruošti ir desertų. Gali skambėti keistai, bet pomidorų džemas, kaip ir svogūnų džemas – egzistuoja ir turi nemažai  gerbėjų.

 

Gaminimo gudrybės

  • Salotas su pomidorais druskinkite prieš pat patiekdami, nes druska skatina sulčių ištekėjimą iš produktų – tiek iš daržovių ar vaisių, tiek iš mėsos.
  • Jei ketinate pomidorus kepti, prieš tai juos supjaustykite ir pabarstykite druska. Ši pašalins skysčius. Pomidorai bus intensyvesnio skonio.
  • Pomidoro odelė yra labai tvirta ir daug kas jos nemėgsta. Bet tai ne bėda. Yra ne vienas būdas odelę lengvai pašalinti. Pavyzdžiui, sudėkite pomidorus į dubenį, kiekvienam peiliu padarykite kryžminę įpjovą, užpilkite verdančiu vandeniu, kad pomidorus apsemtų. Po 2–3 min. nusunkite ir tada odelė lengvai nusilups.
  • Gamindami pomidorų patiekalus (sriubas, troškinius) įberkite truputį cukraus, jis pastebimai pagerins skonį, sumažina rūgštumą. Turbūt dėlto taip dera pomidorai ir morkos, kurios natūraliai saldžios.
  • Pomidorų rūgštumą patiekaluose taip pat gali „prigesinti“ truputis druskos.
  • Jeigu nusipirkote nepakankamai prisirpusių pomidorų, sudėkite juos į popierinį maišelį ir palaikykite kambario temperatūroje.

Kaip ir kur pomidorus laikyti

Pomidorų nerekomenduojama laikyti šaldytuve. Kambario temperatūros pomidorų skonis ir aromatas geresnis.

Laikymas šaldytuve pailgina pomidorų suvartojimo laiką. Tad jeigu laikote pomidorus šaldytuve, tai prieš valgydami ar gamindami patiekalą valandą ar pusvalandį juos palaikykite išėmę iš šaldytuvo kambario temperatūroje.

 

Peilio testui – pomidorai

Ar peilis pakankamai aštrus, sužinosite pjaustydami pomidorą. Jeigu peilis ne sminga į pomidorą, o jį spaudžia, vadinasi, įrankį reikia galąsti. Taigi, pomidoras yra klasikinis testas peilio aštrumui patikrinti.

 

Keptų pomidorų sriuba

Kepami pomidorai išgarina vandens perteklių ir tampa daug intensyvesnio skonio. Ragaukite šią sriubą su čiabata.

5 porcijos

 

Reikės:

2,5 kg pomidorų

2–3 skiltelių česnako

saujelės čiobrelių lapelių

8 šaukštų alyvuogių aliejaus

druskos pagal skonį

maltų juodųjų pipirų pagal skonį

saujelės bazilikų lapelių

grietinės arba natūralaus jogurto

 

Skardą pašlakstykite šaukštu aliejaus, sudėkite perpjautus pusiau pomidorus pjūviu į viršų. Ant jų sudėkite sutrintą česnaką, sumeskite čiobrelius.

Pašlakstykite pomidorus 2–3 šaukštais aliejaus, pagardinkite druska, pipirais ir pašaukite į 160–170 °C orkaitę.

Po maždaug 1,5–2 val. pomidorai bus minkšti ir pradėję trauktis. Ištraukite juos iš orkaitės. Kai atvės, sudėkite į prikaistuvį, supilkite skystį iš skardos ir suberkite pusę bazilikų. Viską sutrinkite iki norimos konsistencijos tyrės ir pakaitinkite ant viryklės. Paragaukite, ar netrūksta druskos. Jeigu per rūgštu, įberkite truputį cukraus.

Sriubą pagardinkite grietine arba jogurtu, likusiu aliejumi, pipirais ir bazilikais.