Kepami pomidorai išgarina vandens perteklių ir tampa daug intensyvesnio skonio. Ragaukite šią sriubą su čiabata.
5 porcijos
Reikės:
2,5 kg pomidorų
2–3 skiltelių česnako
saujelės čiobrelių lapelių
8 šaukštų alyvuogių aliejaus
druskos pagal skonį
maltų juodųjų pipirų pagal skonį
saujelės bazilikų lapelių
grietinės arba natūralaus jogurto
Skardą pašlakstykite šaukštu aliejaus, sudėkite perpjautus pusiau pomidorus pjūviu į viršų. Ant jų sudėkite sutrintą česnaką, sumeskite čiobrelius.
Pašlakstykite pomidorus 2–3 šaukštais aliejaus, pagardinkite druska, pipirais ir pašaukite į 160–170 °C orkaitę.
Po maždaug 1,5–2 val. pomidorai bus minkšti ir pradėję trauktis. Ištraukite juos iš orkaitės. Kai atvės, sudėkite į prikaistuvį, supilkite skystį iš skardos ir suberkite pusę bazilikų. Viską sutrinkite iki norimos konsistencijos tyrės ir pakaitinkite ant viryklės. Paragaukite, ar netrūksta druskos. Jeigu per rūgštu, įberkite truputį cukraus.
Sriubą pagardinkite grietine arba jogurtu, likusiu aliejumi, pipirais ir bazilikais.
Pomidorai – tolimi bulvių giminaičiai ir taip pat „amerikiečiai“, atkeliavę iš Pietų Amerikos žemyno. Manoma, jog Europą pomidorai pasiekė XVI a.. Čia surado meilę ir globą mūsų dažuose ir šiltnamiuose bei pripažinimą virtuvėje.
Kokie pomidorai skaniausi?
Tokie, kurie prisirpo ant krūmo ir tik tada buvo nuskinti. Kuo greičiau juos suvartosite, tuo jie bus skanesni. Nuskintų ir ilgai laikomų pomidorų skoninės savybės blėsta.
Beje, skirtingos pomidorų veislės pasižymi skirtingais skoniais. Verta išragauti kuo įvairesnių ir taip atsirinkti gardžiausius, tinkamiausius ruošiamiems patiekalams.
Slyviniai pomidorai (ir didesni, ir mažesni), palyginti su kitais, turi mažiau sėklų, todėl tinkami troškiniams, salotoms, padažams ruošti. Pavyzdžiui, ‘La Roma’ pomidorai tinkamiausi pomidorų tyrėms ir padažams gaminti – jie nėra pernelyg vandeningi, jų odelė plona. ‘San Marzano’ pomidorų minkštimas yra tvirtas, todėl jie itin tinka konservuoti.
Vyšniniai pomidorai – vieni saldžiausių. Jie ypač pagardina salotas, makaronų patiekalus, picas, sumuštinius.
Pomidorai ‘Jaučio širdis’ tinkami įdaryti, kepti ant žarijų, pjaustyti į salotas, sumuštiniams gaminti.
Žalieji ir geltonieji tinkami virti pagardus (čatnius), pjaustyti į salotas.
Geriausi pomidorų kompanionai
Pomidorų kompanionai puode, keptuvėje ir lėkštėje: rūkyta šoninė, kiauliena, ėriena, kiaušiniai, baltosios žuvys, ančiuviai bei moliuskai, sūris ir alyvuogės, svogūnai ir česnakai, saldžiosios ir aitriosios paprikos, bulvės, morkos, baklažanai ir agurkai; čiobreliai, šalavijai, bazilikai, rozmarinai, raudonėliai, kalendros bei kaparėliai.
Prinokusių pomidorų galima niekuo negardinti – juose pakankamai ir saldumo, ir rūgštumo. Tokie yra vietiniai sezono metu parduodami pomidorai.
Kokybiškas aliejus ir balzaminis actas pataiso skonį atvežtinių pomidorų, ypač žiemą.
Beje iš pomidorų galima paruošti ir desertų. Gali skambėti keistai, bet pomidorų džemas, kaip ir svogūnų džemas – egzistuoja ir turi nemažai gerbėjų.
Gaminimo gudrybės
Kaip ir kur pomidorus laikyti
Pomidorų nerekomenduojama laikyti šaldytuve. Kambario temperatūros pomidorų skonis ir aromatas geresnis.
Laikymas šaldytuve pailgina pomidorų suvartojimo laiką. Tad jeigu laikote pomidorus šaldytuve, tai prieš valgydami ar gamindami patiekalą valandą ar pusvalandį juos palaikykite išėmę iš šaldytuvo kambario temperatūroje.
Peilio testui – pomidorai
Ar peilis pakankamai aštrus, sužinosite pjaustydami pomidorą. Jeigu peilis ne sminga į pomidorą, o jį spaudžia, vadinasi, įrankį reikia galąsti. Taigi, pomidoras yra klasikinis testas peilio aštrumui patikrinti.
Kepami pomidorai išgarina vandens perteklių ir tampa daug intensyvesnio skonio. Ragaukite šią sriubą su čiabata.
5 porcijos
Reikės:
2,5 kg pomidorų
2–3 skiltelių česnako
saujelės čiobrelių lapelių
8 šaukštų alyvuogių aliejaus
druskos pagal skonį
maltų juodųjų pipirų pagal skonį
saujelės bazilikų lapelių
grietinės arba natūralaus jogurto
Skardą pašlakstykite šaukštu aliejaus, sudėkite perpjautus pusiau pomidorus pjūviu į viršų. Ant jų sudėkite sutrintą česnaką, sumeskite čiobrelius.
Pašlakstykite pomidorus 2–3 šaukštais aliejaus, pagardinkite druska, pipirais ir pašaukite į 160–170 °C orkaitę.
Po maždaug 1,5–2 val. pomidorai bus minkšti ir pradėję trauktis. Ištraukite juos iš orkaitės. Kai atvės, sudėkite į prikaistuvį, supilkite skystį iš skardos ir suberkite pusę bazilikų. Viską sutrinkite iki norimos konsistencijos tyrės ir pakaitinkite ant viryklės. Paragaukite, ar netrūksta druskos. Jeigu per rūgštu, įberkite truputį cukraus.
Sriubą pagardinkite grietine arba jogurtu, likusiu aliejumi, pipirais ir bazilikais.