fbpx

 

Frangipanas su rabarbarais ir braškėmis

6 porcijos

 

Tešlai reikės:

180 g miltų

90 g šalto sviesto

2 kiaušinių trynių

2 šaukštų miltelinio cukraus

0,5 šaukštelio druskos

 

Įdarui reikės:

140 g sviesto

130 g cukraus

140 g maltų migdolų

2 kiaušinių

50 g miltų

6–8 rabarbarų kotų

2 šaukštų tirpinto sviesto

saujos braškių

 

Į dubenį sudėkite susmulkintą sviestą, suberkite miltus, miltelinį cukrų, druską, sudėkite trynius ir viską suminkykite į kamuolį.

Tešla išlipdykite maždaug 25 cm skersmens krepšelio kepimo formą ir padėkite 10–15 min. į šaldytuvą.

Elektriniu plaktuvu kambario temperatūros sviestą iki purumo išplakite su cukrumi. Po vieną įplakite kiaušinius, galiausiai įmaišykite miltus ir maltus migdolus.

Krepšelio dugne tolygiai paskleiskite migdolų įdarą. Ant įdaro sudėkite nuplautus ir pasmulkintus rabarbarus ir aptepkite juos tirpintu sviestu. Tarp rabarbarų sudėkite nuplautas braškes. Jeigu uogos didelės, perpjaukite jas pusiau.

Kepkite iki 160–180 °C įkaitintoje orkaitėje apie 1 val. arba kol įdaras ir tešlos krepšelis sutvirtės. Jei kepinio paviršius ruduoja per greitai, pridenkite jį folijos lakštu.

 

Sezono karalienės – braškės

Kitaip jų ir nepavadinsi – laukiamiausios vasaros uogos. Nors ir žiemą jų galima įsigyti, tik mūsų vasaros saulėje prisirpusios šios uogos turi geriausią skonį ir kvapą. Dabar sulaukėme to laiko, tad mėgaukimės, nes vasara – tai braškės. Ar ne taip?

 

Dera ir su daržovėmis

Braškes įprasta derinti su pieno produktais ir jo gaminiais – grietinėlės sūriu, maskarpone, rikota, varške, burata, mocarela, pieno kokteiliais, netgi su kokosų pienu ar grietinėle, keptais ir nekeptais sūrio pyragais, biskvitais, panakota ir kitokiais desertais, taip pat – su šokoladu, morengais ir zefyrais, želė desertais.

Braškės desertuose draugauja su riešutais, ypač migdolais, be to, dera su prieskoniais – vanile, cinamonu, šaldančios žalumos skonio mėtomis.

Sakoma, jog su kitomis uogomis braškės sutaria, išskyrus avietes. Paragaukite ir įsitikinsite, ar pastarasis duetas darnus ar geriau šias uogas ragauti atskirai.

Desertuose braškių skonis dera su obuoliais bei apelsinais.

Braškės turi draugų net tarp daržovių. Klasikinį rabarbarų ir braškių derinį, ko gero, esate ragavę – pavasarį ir vasarą tai vienas populiariausių pyragų. Dabar pats laikas juo mėgautis. Straipsnio pabaigoje dalijamės receptu.

Braškių ir agurkų arba barškių ir avokadų deriniai galbūt negirdėti, bet intriguojantys ir verti šią vasarą sužinoti jų skonį.

 

Pikantiški skoniai

Na, kai jau braškių vienų ir su pienu atsivalgyta, kai uogienės išvirtos, šaldiklis pilnas dėžučių su užšaldytomis daržo karalienėmis, o praeiti pro braškių prekystalį vis tiek sunku, tai siūlome paragauti braškių kitaip.

Vienas būdas – braškes truputį pašlakstykite balzaminiu actu ir pabarstykite milteliniu cukrumi. Kitas būdas – braškes ragaukite su kreminės tekstūros brie sūriu.

O jeigu norite daugiau kulinarinių įspūdžių, pasigaminkite braškių ir lašišų salotas. Jos gali maloniai nustebinti ir daug ką ragavusius.

 

 

Šviežios, keptos, virtos, šaldytos

Šviežios, arba termiškai neapdorotos, braškės – populiariausias jų suvartojimo būdas. Jomis gardinamos košės, įmaišoma į vaisių ir uogų arba į daržovių salotas. Iš braškių gaminami glotnučiai, pagardai.

„Keptos braškės“ skamba neįprastai, bet įvairiuose saldžiuose kepiniuose (pyraguose ir pyragaičiuose) braškės gali ir yra kepamos. Vienas iš būdų šio skonio patirti – išbandyti receptą, kuriuo dalijamės šiame straipsnyje.

Virtas braškes daug kas prisimena iš vaikystės – šaltas braškių ir rabarbarų kompotas yra populiarus vasaros gėrimas.

Na, o šaldytos braškės džiugina, kai už lango dargana ir pusnynai. Vasarą šaldyta uoga, įmesta į gėrimą, jį atšaldo, suteikia aromato.

 

Kaip braškes paruošti vartojimui?

Braškių įsigykite tiek, kiek suvalgysite tą dieną. Tai auksinė taisyklė, nes braškės gana greitai genda, nepaisant visų gudrybių. Jeigu vis dėlto braškių yra per daug, virkite džemą arba braškes užšaldykite.

Valgymui nuplautos barškės geriausiai apdžiūva ir nesusimaigo sudėtos ant rankšluosčio.

Prieš šaldant nuplautoms braškėms pašalinkite kotelius ir gerai nusausinkite, kad nesusidarytų ledas, o tada sudėkite į dėžutę ir padėkite į šaldiklį.

 

Frangipanas su rabarbarais ir braškėmis

6 porcijos

 

Tešlai reikės:

180 g miltų

90 g šalto sviesto

2 kiaušinių trynių

2 šaukštų miltelinio cukraus

0,5 šaukštelio druskos

 

Įdarui reikės:

140 g sviesto

130 g cukraus

140 g maltų migdolų

2 kiaušinių

50 g miltų

6–8 rabarbarų kotų

2 šaukštų tirpinto sviesto

saujos braškių

 

Į dubenį sudėkite susmulkintą sviestą, suberkite miltus, miltelinį cukrų, druską, sudėkite trynius ir viską suminkykite į kamuolį.

Tešla išlipdykite maždaug 25 cm skersmens krepšelio kepimo formą ir padėkite 10–15 min. į šaldytuvą.

Elektriniu plaktuvu kambario temperatūros sviestą iki purumo išplakite su cukrumi. Po vieną įplakite kiaušinius, galiausiai įmaišykite miltus ir maltus migdolus.

Krepšelio dugne tolygiai paskleiskite migdolų įdarą. Ant įdaro sudėkite nuplautus ir pasmulkintus rabarbarus ir aptepkite juos tirpintu sviestu. Tarp rabarbarų sudėkite nuplautas braškes. Jeigu uogos didelės, perpjaukite jas pusiau.

Kepkite iki 160–180 °C įkaitintoje orkaitėje apie 1 val. arba kol įdaras ir tešlos krepšelis sutvirtės. Jei kepinio paviršius ruduoja per greitai, pridenkite jį folijos lakštu.