fbpx

Vyšnių klafutis

Prancūziškas karštas desertas – orkaitėje kepamas rūgščių vyšnių ir saldžios blynų tešlos kepinys. Jam naudoti vyšnias su kauliukais ar be kauliukų – nesibaigiantis ginčas tarp pačių prancūzų. Vieni sako, kad autentiškesnis receptas, kai naudojamos vyšnios su kauliukais, kiti tikina priešingai.

Kodėl tas ginčas kyla? Naudojant vyšnias su kauliukais desertas įgauna malonaus migdolų aromato, o kauliukus iš uogų pašalinus, to aromato nelieka. Beje, kepinyje jį gali pakeisti migdolų ekstraktas. Taigi, jums mažiausiai du kartus teks kepti šį desertą, kad išbandytumėte abu variantus ir išsiaiškintumėte, kaip viskas yra iš tikrųjų.

Reikės (4 porcijos):

1 šaukšto tirpinto sviesto

300-400 g vyšnių

85 g cukraus

3 kiaušinių

½ šaukštelio druskos

½ šaukštelio vanilės ekstrakto

70 g miltų

½ šaukštelio kepimo miltelių

300 ml pieno

1 šaukšto miltelinio cukraus

Kepimo indo (25×30 cm) dugną ir sieneles patepkite tirpintu sviestu. Suberkite nuplautas vyšnias. Kauliukų pašalinti nebūtina – jie kepiniui suteikia migdolų aromato. Ant uogų užberkite 1 šaukštą cukraus ir indą pašaukite į 200 °C orkaitę. Po 6-8 min. uogos suminkštės, tada ant jų užpilsite paruoštą tešlą.

Tešlai į dubenį įmuškite kiaušinius, suberkite likusį cukrų, druską, įpilkite vanilės ekstraktą, įmaišykite miltus bei kepimo miltelius, supilkite pieną ir viską gerai išplakite.

Tešlą supilkite į indą su uogomis ir pašaukite į 180–200 °C orkaitę. Kepkite maždaug 35-40 min. arba kol kepinys sutvirtės, šiek tiek išsipūs ir ims po truputį rusvėti. Pabarstykite klafutį milteliniu cukrumi