Didelėje keptuvėje ant vidutinės kaitros įkaitinkite aliejų, sudėkite plonais griežinėliais supjaustytus svogūną ir pankolį, užberkite maždaug šaukštelį druskos. Pavartydami juos kepkite 15-20 min. Baigiant kepti įmaišykite susmulkintą aitriąją papriką. Tada įmaišykite balzaminį actą ir po 1-2 min. viską iš keptuvės perkelkite į troškintuvą. Į keptuvėje likusius riebalus įdėkite pasmulkintą aštuonkojį (jeigu reikia, įpilkite šaukštą aliejaus), užberkite druskos, karštį padidinkite iki smarkaus ir pavartydami aštuonkojo gabaliukus kepkite maždaug 3-4 min. Po to supilkite vyną, pakaitinkite 1 min. Iš keptuvės aštuonkojį perkelkite į troškintuvą ant pankolio ir svogūnų, supilkite ir skystį iš keptuvės, užberkite pipirų, uždenkite, karštį sumažinkite iki silpno ir troškinkite maždaug 45 min. arba kol aštuonkojis bus minkštas. Jei troškinyje sultinio būtų per mažai, užpilkite dar šiek tiek vyno arba vandens.
Duoną suplėšykite, sudėkite ant popieriaus kepimo skardoje ir paskrudinkite 200 °C orkaitėje, kol ims rusvėti. Ragaukite aštuonkojį suvilgydami duoną troškinio sultinyje.
4-5 porcijos
Reikės:
1 kg viso aštuonkojo arba jo čiuptuvų (nuplautų)
3-4 didelių svogūnų (nuluptų)
2 pankolių (nuplautų)
100 ml alyvuogių aliejaus
1-½ aitriosios paprikos
2 šaukštų baltojo balzaminio acto
300-400 ml baltojo vyno
druskos, šviežiai maltų juodųjų pipirų pagal skonį
baltos duonos
Didelėje keptuvėje ant vidutinės kaitros įkaitinkite aliejų, sudėkite plonais griežinėliais supjaustytus svogūną ir pankolį, užberkite maždaug šaukštelį druskos. Pavartydami juos kepkite 15-20 min. Baigiant kepti įmaišykite susmulkintą aitriąją papriką. Tada įmaišykite balzaminį actą ir po 1-2 min. viską iš keptuvės perkelkite į troškintuvą. Į keptuvėje likusius riebalus įdėkite pasmulkintą aštuonkojį (jeigu reikia, įpilkite šaukštą aliejaus), užberkite druskos, karštį padidinkite iki smarkaus ir pavartydami aštuonkojo gabaliukus kepkite maždaug 3-4 min. Po to supilkite vyną, pakaitinkite 1 min. Iš keptuvės aštuonkojį perkelkite į troškintuvą ant pankolio ir svogūnų, supilkite ir skystį iš keptuvės, užberkite pipirų, uždenkite, karštį sumažinkite iki silpno ir troškinkite maždaug 45 min. arba kol aštuonkojis bus minkštas. Jei troškinyje sultinio būtų per mažai, užpilkite dar šiek tiek vyno arba vandens.
Duoną suplėšykite, sudėkite ant popieriaus kepimo skardoje ir paskrudinkite 200 °C orkaitėje, kol ims rusvėti. Ragaukite aštuonkojį suvilgydami duoną troškinio sultinyje.