fbpx

Šv. Kalėdų patiekalai

Ančių filė kepsniai su greipfrutais

4 porcijos

Reikės:

4 anties filė gabaliukų

1 šaukšto raudonojo vyno acto

2 šaukštų medaus

40 ml brendžio

250 ml karšto daržovių sultinio

1 šaukšto sviesto

3-4 greipfrutų arba apelsinų

saujos saulėgrąžų daigų

druskos, maltų juodųjų pipirų pagal skonį

4 riekių mėgstamos duonos

 

Į įkaitintą keptuvę odele žemyn sudėkite nuplautą, nusausintą mėsą ir kepkite ant vidutinio karšumo ugnies kiekvieną pusę po maždaug 7-8 min.

Mėsą perkelkite į lėkštę ir laikykite šiltai. O į keptuvėje likusias mėsos sultis supilkite vyno actą, medų ir brendį, sultinį, įdėkite sviestą. Maišydami kaitinkite ant nesmarkios ugnies, kol padažas ims truputį tirštėti, įberkite druskos, pipirų. Tada sudėkite nuluptų greipfrutų skilteles ir maždaug 2-3 min. juos troškinkite. Kepsnius ragaukite su šiuo padažu, saulėgrąžų daigais ir duona.

 

Silkė su pupelėmis ir troškintomis daržovėmis ir paprikų pagardu

2 porcijos

Reikės:

150 g pupelių

1 didelės morkos (nuskustos)

300 g poro baltosios dalies

1 šaukšto moliūgų sėklų

2 šaukštų alyvuogių aliejaus

3 šaukštų aliejaus (kepti, pvz., rapsų)

2 sūdytų matjes silkių filė

1 indelio (290 g) konservuotų keptų paprikų

1 česnako skiltelės (nuluptos)

trupučio aitriosios paprikos

druskos, šviežiai maltų juodųjų pipirų pagal skonį

pluoštelio petražolių

 

Pupeles išvirkite pasūdytame vandenyje ir nusunkite.

Konservuotas paprikas nusunkite, sudėkite į dubenėlį, užberkite aitriosios paprikos, įdėkite česnako skiltelę ir viską sutrinkite iki norimos konsistencijos. Įmaišykite šaukštą alyvuogių aliejaus.

Keptuvėje įkaitinkite rapsų aliejų, sudėkite griežinėliais supjaustytas morkas bei porus, užberkite druskos, pipirų ir pamaišydami kepkite ant vidutinės kaitros, kol ims truputį skrusti. Tada suberkite į keptuvę pupeles ir moliūgų sėklas, pusę sukapotų petražolių ir dar viską troškinkite maždaug 5 min. Tada karštį išjunkite, užpilkite likusį šaukštą alyvuogių aliejaus ant pupelių su daržovėmis, viską pamaišykite ir išdalinkite į lėkštes. Taip pat į lėkštes sudėkite silkių filė, viską pagardinkite likusiomis petražolėmis. Ragaukite su paprikų pagardu.

 

Lapinių kopūstų ir riešutų pyragas

6 porcijos

Tešlai reikės:

225 g miltų

200 g sviesto

30 g tarkuoto parmezano

125 ml grietinės

0,5 šaukštelio druskos

1 šaukštelio cukraus

1 kiaušinio (išplakto)

 

Įdarui reikės:

4-5 šaukštų aliejaus (kepti)

1-2 svogūnų (nuluptų)

150 ml baltojo vyno

500-600 g lapinių kopūstų (lapų be kotų)

3 česnako skiltelių (nuluptų)

450 g poro

2-3 šaukštų alyvuogių aliejaus

0,5 šaukštelio cinamono

1 šaukštelio maltų kuminų

0,25 šaukštelio aitriosios paprikos

žiupsnelio šviežiai maltų juodųjų pipirų

1,5 šaukštelio druskos

60 g kedrinių pinijų

1 citrinos sulčių

1 kiaušinio (išplakto)

 

Tešlai virtuviniame kombaine peiliukų antgaliu sumaišykite miltus, sviestą ir parmezaną – gausis trupinių konsistencijos masė. Tada sudėkite grietinę, kiaušinį, druską, cukrų ir dar permaišykite, kol viskas sulips į tešlą. Sulipdykite ją į kamuolį, įvyniokite į maistinę plėvelę ir padėkite 30 min. į šaldytuvą.

Įdarui keptuvėje įkaitinkite aliejų, sudėkite susmulkintą svogūną ir 8-10 min. pamaišydami kepkite ant vidutinės kaitros, kol pradės karamelizuotis. Užpilkite vyną ir pamaišydami kaitinkite 2-3 min. Tada sudėkite vandeniu perlietus susmulkintus lapinius kopūstus. Užpilkite 3-5 šaukštus vandens, viską pamaišykite, uždenkite dangtį ir viską 5-7 min. troškinkite. Po to sudėkite sutrintą česnaką, susmulkintą porą, alyvuogių aliejų, pamaišykite, uždenkite dangtį ir dar 10 min. retsykiais pamaišydami troškinkite. Tuomet įmaišykite prieskonius, kedrines pinijas, citrinos sultis, sumažinkite karštį iki nesmarkaus ir dar 5-7 min. troškinkite. Tada keptuvę atidenkite, skysčio joje bus beveik nelikę. Palikite įdarą atvėsti.

Du trečdalius tešlos iškočiokite iki 1 cm storio, įklokite į kepimo indą. Kraštus peiliu padailinkite, iškočiokite iš likusios tešlos apskritimą – juo uždengsite pyrago įdarą.

Įdarą keptuvėje šaukštu paspauskite – jei atsirado skysčio jį nusemkite, sutroškintus žalumynus sudėkite ant tešlos kepimo inde. Ant viršaus uždėkite iškočiotą tešlos apskritimą, padarykite jame keletą įpjovų garams išeiti, kraštus užsandarinkite. Aptepkite pyrago viršų kiaušinio plakiniu. Kepkite 180-200 °C orkaitėje maždaug 25 min.

 

 

Viso grūdo pyragėliai su grybais

26 vnt.

Tešlai reikės:

250 g viso grūdo kvietinių miltų (ir dar 2-3 šaukštų kočiojimui)

180 g šalto sviesto

30 g tarkuoto kietojo sūrio

2 šaukštų grietinės

1 šaukštelio druskos

1 kiaušinio

 

Įdarui reikės:

100 g džiovintų grybų

2-3 svogūnų

4-5 šaukštų aliejaus (kepti)

1 šaukštelio druskos

2-3 šakelių čiobrelio

 

Padažui reikės:

100 g sviesto

20 ml grietinės

žiupsnio čiobrelio lapelių

žiupsnio druskos

žiupsnelio šviežiai maltų juodųjų pipirų

 

Grybus užpilkite šaltu vandeniu ir palikite per naktį brinkti.

Tešlai sviestą sutarkuokite arba smulkiai sukapokite ir dubenyje sumaišykite su likusiais ingredientais. Tada minkykite, kol viskas sulips į kamuolį. Įvyniokite jį į maistinę plėvelę ir padėkite 30 min. į šaldytuvą.

Išmirkytus grybus nusunkite ir sudėkite į puode verdantį pasūdytą vandenį. Po 30-35 min. juos nusunkite.

Įdarui keptuvėje įkaitinkite aliejų, sudėkite susmulkintą svogūną, užberkite druską ir 8-10 min. pamaišydami kepkite ant vidutinės kaitros, kol ims karamelizuotis. Tada sudėkite grybus, čiobrelių lapelius ir dar 6-7 min. troškinkite. Įdarą atvėsinkite.

Tešlą iškočiokite iki 1 cm storio ir formele ar puodeliu išspauskite 10-12 cm skersmens apskritimus. Dėkite ant jų po šaukštą įdaro ir užsandarinkite kraštą.

Aptepkite pyragėlių viršų kiaušinio plakiniu, padarykite keletą skylučių mediniu iešmeliu ar šakute, kad kepant išeitų garai. Kepkite 180-200 °C orkaitėje maždaug 25 min.

Padažui ištirpinkite sviestą, įmaišykite čiobrelius, druską, pipirus, galiausiai grietinę. Kai masė taps vientisa, nukelkite nuo viryklės.