fbpx

Štai vienas iš paprasčiausių būdų paruošti midijas.

2 porcijoms reikės:

1 baltojo arba šalotinio svogūno (jie švelnesnio skonio)

3 šaukštų alyvuogių aliejaus

1 kg šviežių midijų

250 ml baltojo vyno (pusiau sauso arba sauso)

druskos ir šviežiai maltų juodųjų pipirų pagal skonį

saujelės sukapotų petražolių (pavyzdžiui, plokščialapių)

itališkos čiabatos arba prancūziško batono

 

Keptuvė aukštais kraštais įkaitinkite aliejų, sumeskite susmulkintą svogūną, užberkite druskos, pipirų pagal skonį ir pamaišydami kepkite ant vidutinės kaitros, kol svogūnai suminkštės ir taps skaidrūs. Dabar supilkite prie svogūnų vyną ir 100-150 ml vandens. Po 1-2 min. suverskite į keptuvę švarias, gaminti paruoštas midijas. Keptuvę uždenkite.

 

Po 3 min. midijas pamaišykite, kad visos „panardytų “ vyno ir svogūnų sultinyje, kad midijos įsigertų sultinio, o šis – midijų skonio. Vėl keptuvę uždenkite ir dar po 3 min. mėgaukitės skaniu patiekalu. Prieš ragaudami patikrinkite, ar netrūksta druskos ir pipirų. Ragaukite midijas su puria čiabata arba prancūzišku batonu, mirkydami jį į gardų, jūra kvepianti sultinį. Beje, midijos gali būti patiekiamos ir su karštomis skrudintomis bulvytėmis. Tokiu atveju sultiniui valgyti reikės šaukšto.

 

 

Iki šiol neruošėte midijų, nes galvojate, jog tai sudėtinga? Tai tik mitas, kuris gaubia daugelį mažiau pažįstamų produktų ir negamintų patiekalų. Populiariausi midijų patiekalai ruošiami kur kas trumpiau nei jūs manote.

Midijos verdamos nedideliame kiekyje skysčio ir išverda labai greitai – per 5-6 minutes. Per tiek laiko geldutės atsiveria. Neatsivėrusias geldutes išmeskite.

Jeigu norėtumėte midijas virti sultinyje be vyno, jo kiekį recepte pakeiskite vandeniu. O turtingesniam skoniui kartu su svogūnais keptuvėje pakepinkite susmulkinto poro ir saliero kotų. Įlašinkite šiek tiek citrinos sulčių. Taip paruošite ne mažiau gardų sultinį midijoms. Jį taip pat ragaukite su čiabata ar prancūzišku batonu. Čiabatos ar batono nebūtina pjaustyti, tiesiog suplėšykite didesniais gabaliukus ir mirkykite sultinyje. Arba paruoškite prie patiekalo skrudintų bulvyčių.

Midijos šviežių pomidorų padaže arba su grietinėlės padažu taip pat labai gardu ir verta paragauti.

 

 

Midijos: lengva paruošti, skanu valgyti

Kasmet rudenį prasideda midijų sezonas. Geriausios ir gardžiausios midijos yra surinktos nuo rugsėjo iki balandžio mėnesio. Jums tai naujiena? Galbūt. Taigi, dabar būtent tas laikas, kai tokių midijų galima paragauti ir pasigaminti gardžių patiekalų iš jų.

Nors gyvename jūrinėje valstybėje, šie moliuskai į Lietuvą atvežami iš kitų kraštų. Baltijos jūros vanduo yra mažo druskingumo, todėl šie moliuskai neužauga iki pakankamo dydžio.

Atvėsintos šviežios midijos dažniausiai ant Lietuvos prekystalių atkeliauja iš Ispanijos ir Prancūzijos. Į „Benedikto turgų šviežios midijos keliauja lėktuvu, tiesiai iš Danijos ir Olandijos pakrančių, todėl jas užsisakyti reikia iš anksto!

 

 

Moliuskų mėgėjų teigimu, jaunų moliuskų mėsa yra minkštesnė, vyresnių – kietesnė. Pagal moliuskų geldelių rievelių skaičių galima nustatyti moliuskų amžių. Surinkimui ir valgymui tinkamos midijos, maždaug 4 cm, užauga per 12-15 mėnesių. Ilgiau augintos midijos užauga iki 8 cm.

 

 

Sunku nuspręsti, kiek vienai porcijai reikia midijų, kai po gliaudymo lieka kalnas geldučių? Yra apskaičiuota, kad vienai pagrindinio patiekalo porcijai reikia maždaug 500 g midijų geldutėse. Tai žinant lengviau orientuotis prie prekystalio.

Ką tik iš jūros ištrauktos midijos prieš gaminant nuplaunamos, nuo geldučių nušveičiami dumbliai ir smėlis. Tada keletui valandų moliuskai merkiami į šaltą pasūdytą vandenį (35 g druskos 1 litrui vandens). Filtruodami vandenį moliuskai išsivalo. Beje, gyvendami jūroje ir filtruodami vandenį, moliuskai pasisavina iš jo organines medžiagas ir taip jį švarina.

Žvejai didžiausius nešvarumus nuo surinktų midijų kiauto nuvalo trindami jas į žvyrą, pakrantės akmenis arba cementinį prieplaukos grindinį. Po to šią procedūrą užbaigia aštriu peiliu.

Prekybos vietose dažniausiai prekiaujama jau paruoštais gaminti moliuskais – jų geldutės jau būna nušveistos. Tereikia juos perplauti, t. y. pamerkti į šaltą vandenį dubenyje ir du tris kartus tą vandenį pakeisti. Prieš gamindami patiekalą gerai apžiūrėkite moliuskus, pašalinkite tuos, kurių pažeistos arba atsivėrusios geldutės. Kitaip sakant, patiekalo gaminimui turi likti sveikos – gyvos ir tvirtai geldutę laikančios – midijos.

 

 

Nemėgstate gliaudyti midijų iš geldučių? Ruoškite patiekalus iš jau išgliaudytų midijų. Pavyzdžiui, iš šaldytų šviežių arba šaldytų virtų midijų. Tada virtuvėje užtruksite dar trumpiau. Pavyzdžiui, keptuvėje su trupučiu aliejaus kepkite svogūnus, iki šie ims rusvėti ir karamelizuotis, pagardinkite juos šlakeliu (2-3  šaukštais) baltojo vyno. O tada sumeskite prie jų midijas. Po 5-6 min. ragaukite. Arba ruoškite iš midijų kroketus. Tai patiekalas, kuriam jūrų gėrybių mėgėjai vargiai atsispirs.

Jei patiekalui naudojate šaldytas midijas, prieš tai jas atitirpinkite kambario temperatūroje ir perliekite šaltu vandeniu prieš dėdami į keptuvę.

 

Štai vienas iš paprasčiausių būdų paruošti midijas.

2 porcijoms reikės:

1 baltojo arba šalotinio svogūno (jie švelnesnio skonio)

3 šaukštų alyvuogių aliejaus

1 kg šviežių midijų

250 ml baltojo vyno (pusiau sauso arba sauso)

druskos ir šviežiai maltų juodųjų pipirų pagal skonį

saujelės sukapotų petražolių (pavyzdžiui, plokščialapių)

itališkos čiabatos arba prancūziško batono

 

Keptuvė aukštais kraštais įkaitinkite aliejų, sumeskite susmulkintą svogūną, užberkite druskos, pipirų pagal skonį ir pamaišydami kepkite ant vidutinės kaitros, kol svogūnai suminkštės ir taps skaidrūs. Dabar supilkite prie svogūnų vyną ir 100-150 ml vandens. Po 1-2 min. suverskite į keptuvę švarias, gaminti paruoštas midijas. Keptuvę uždenkite.

 

Po 3 min. midijas pamaišykite, kad visos „panardytų “ vyno ir svogūnų sultinyje, kad midijos įsigertų sultinio, o šis – midijų skonio. Vėl keptuvę uždenkite ir dar po 3 min. mėgaukitės skaniu patiekalu. Prieš ragaudami patikrinkite, ar netrūksta druskos ir pipirų. Ragaukite midijas su puria čiabata arba prancūzišku batonu, mirkydami jį į gardų, jūra kvepianti sultinį. Beje, midijos gali būti patiekiamos ir su karštomis skrudintomis bulvytėmis. Tokiu atveju sultiniui valgyti reikės šaukšto.

 

 

Iki šiol neruošėte midijų, nes galvojate, jog tai sudėtinga? Tai tik mitas, kuris gaubia daugelį mažiau pažįstamų produktų ir negamintų patiekalų. Populiariausi midijų patiekalai ruošiami kur kas trumpiau nei jūs manote.

Midijos verdamos nedideliame kiekyje skysčio ir išverda labai greitai – per 5-6 minutes. Per tiek laiko geldutės atsiveria. Neatsivėrusias geldutes išmeskite.

Jeigu norėtumėte midijas virti sultinyje be vyno, jo kiekį recepte pakeiskite vandeniu. O turtingesniam skoniui kartu su svogūnais keptuvėje pakepinkite susmulkinto poro ir saliero kotų. Įlašinkite šiek tiek citrinos sulčių. Taip paruošite ne mažiau gardų sultinį midijoms. Jį taip pat ragaukite su čiabata ar prancūzišku batonu. Čiabatos ar batono nebūtina pjaustyti, tiesiog suplėšykite didesniais gabaliukus ir mirkykite sultinyje. Arba paruoškite prie patiekalo skrudintų bulvyčių.

Midijos šviežių pomidorų padaže arba su grietinėlės padažu taip pat labai gardu ir verta paragauti.