fbpx

Tešlai virtuviniame kombaine peiliukų antgaliu sumaišykite miltus, sviestą ir parmezaną – gausis trupinių konsistencijos masė. Tada sudėkite grietinę, kiaušinį, druską, cukrų ir dar permaišykite, kol viskas sulips į tešlą. Sulipdykite ją į kamuolį, įvyniokite į maistinę plėvelę ir padėkite 30 min. į šaldytuvą.

Įdarui keptuvėje įkaitinkite aliejų, sudėkite susmulkintą svogūną ir 8-10 min. pamaišydami kepkite ant vidutinės kaitros, kol pradės karamelizuotis. Užpilkite vyną ir pamaišydami kaitinkite 2-3 min. Tada sudėkite vandeniu perlietus susmulkintus lapinius kopūstus. Užpilkite 3-5 šaukštus vandens, viską pamaišykite, uždenkite dangtį ir viską 5-7 min. troškinkite. Po to sudėkite sutrintą česnaką, susmulkintą porą, alyvuogių aliejų, pamaišykite, uždenkite dangtį ir dar 10 min. retsykiais pamaišydami troškinkite. Tuomet įmaišykite prieskonius, kedrines pinijas, citrinos sultis, sumažinkite karštį iki nesmarkaus ir dar 5-7 min. troškinkite. Tada keptuvę atidenkite, skysčio joje bus beveik nelikę. Palikite įdarą atvėsti.

Du trečdalius tešlos iškočiokite iki 1 cm storio, įklokite į kepimo indą. Kraštus peiliu padailinkite, iškočiokite iš likusios tešlos apskritimą – juo uždengsite pyrago įdarą.

Įdarą keptuvėje šaukštu paspauskite – jei atsirado skysčio jį nusemkite, sutroškintus žalumynus sudėkite ant tešlos kepimo inde. Ant viršaus uždėkite iškočiotą tešlos apskritimą, padarykite jame keletą įpjovų garams išeiti, kraštus užsandarinkite. Aptepkite pyrago viršų kiaušinio plakiniu. Kepkite 180-200 °C orkaitėje maždaug 25 min.

Lapinių kopūstų ir riešutų pyragas

6 porcijos

Tešlai reikės:

225 g miltų

200 g sviesto

30 g tarkuoto parmezano

125 ml grietinės

0,5 šaukštelio druskos

1 šaukštelio cukraus

1 kiaušinio (išplakto)

Įdarui reikės:

4-5 šaukštų aliejaus (kepti)

1-2 svogūnų (nuluptų)

150 ml baltojo vyno

500-600 g lapinių kopūstų (lapų be kotų)

3 česnako skiltelių (nuluptų)

450 g poro

2-3 šaukštų alyvuogių aliejaus

0,5 šaukštelio cinamono

1 šaukštelio maltų kuminų

0,25 šaukštelio aitriosios paprikos

žiupsnelio šviežiai maltų juodųjų pipirų

1,5 šaukštelio druskos

60 g kedrinių pinijų

1 citrinos sulčių

1 kiaušinio (išplakto)

 

Produktus rasite krautuvėlėse: Pieno namai, Ilzenbergo dvaras ir ūkis, Mažoji Italija, Naminukas LT, Vaišė, Kadaginė, Wine & Smile, Rolando daržovės, Ekomarket, Tėviškės skonis, Graikiškos gėrybės, Tikras aliejus ir graikas, Mažoji Turkija.

Tešlai virtuviniame kombaine peiliukų antgaliu sumaišykite miltus, sviestą ir parmezaną – gausis trupinių konsistencijos masė. Tada sudėkite grietinę, kiaušinį, druską, cukrų ir dar permaišykite, kol viskas sulips į tešlą. Sulipdykite ją į kamuolį, įvyniokite į maistinę plėvelę ir padėkite 30 min. į šaldytuvą.

Įdarui keptuvėje įkaitinkite aliejų, sudėkite susmulkintą svogūną ir 8-10 min. pamaišydami kepkite ant vidutinės kaitros, kol pradės karamelizuotis. Užpilkite vyną ir pamaišydami kaitinkite 2-3 min. Tada sudėkite vandeniu perlietus susmulkintus lapinius kopūstus. Užpilkite 3-5 šaukštus vandens, viską pamaišykite, uždenkite dangtį ir viską 5-7 min. troškinkite. Po to sudėkite sutrintą česnaką, susmulkintą porą, alyvuogių aliejų, pamaišykite, uždenkite dangtį ir dar 10 min. retsykiais pamaišydami troškinkite. Tuomet įmaišykite prieskonius, kedrines pinijas, citrinos sultis, sumažinkite karštį iki nesmarkaus ir dar 5-7 min. troškinkite. Tada keptuvę atidenkite, skysčio joje bus beveik nelikę. Palikite įdarą atvėsti.

Du trečdalius tešlos iškočiokite iki 1 cm storio, įklokite į kepimo indą. Kraštus peiliu padailinkite, iškočiokite iš likusios tešlos apskritimą – juo uždengsite pyrago įdarą.

Įdarą keptuvėje šaukštu paspauskite – jei atsirado skysčio jį nusemkite, sutroškintus žalumynus sudėkite ant tešlos kepimo inde. Ant viršaus uždėkite iškočiotą tešlos apskritimą, padarykite jame keletą įpjovų garams išeiti, kraštus užsandarinkite. Aptepkite pyrago viršų kiaušinio plakiniu. Kepkite 180-200 °C orkaitėje maždaug 25 min.