Gruzdinti ridikėliai
Šiam patiekalui paruošti ridikėliai su jaunais lapeliais yra suvilgomi tešloje ir gruzdinami aliejuje. Traškia tešlos plutele pasidengę ridikėliai itin gardūs. Juo gaminkite taip:
Ridikėlius su lapeliais nuplaukite.
Iš 140 g kvietinių miltų ir 60 g kukurūzų miltų, 360 ml gazuoto ledinio vandens ir trupučio druskos išmaišykite skystą tešlą. Po vieną ridikėlius su lapeliais merkite į tešlą, tada – iškart į verdantį aliejų. Po maždaug 1 min. išgriebkite ant popierinio rankšluosčio. Ragaukite iš karto, kol karšti. Skanu su pagardu iš sojų padažo, ryžių acto ir medaus.
Kepti ridikėliai
Nuplautus ridikėlius perpjaukite pusiau, didesnius – į keturias dalis ir sudėkite į įkaitintą sviestą keptuvėje. Užberkite truputį druskos ir kepkite ant vidutinės kaitros. Dažnai nemaišykite – tegul apskrunda. Ragaukite su duona arba su duona, aptepta grietinėlės sūriu. Taip pat kepti ridikėliai dera su kepsniu ar omletu.
Ridikėlius galima kepti ir orkaitėje. Supjaustytus ridikėlius dubenyje apliekite trupučiu aliejaus, pamaišykite ir išpilkite ant kepimo skardos. Užberkite druskos. Kepkite 200 °C orkaitėje, kol ims skrusti.
Nesmulkintus ridikėlius suverkite ant iešmo pramaišiui su mėsos gabaliukais arba apvirtomis naujo derliaus bulvytėmis ir kepkite virš žarijų – atrasite naujus skonius.
Marinuoti ridikėliai
Pikantiško skonio marinato ridikėliai įsigeria labai greitai. Ridikėlius supjaustykite griežinėliais, sudėkite į dubenį. Puodelyje išmaišykite 3 šaukštus raudonojo vyno acto, 2–3 šaukštus cukraus, žiupsnį druskos. Kai cukrus ir druska ištirps, užpilkite šiuo marinatu ridikėlius ir palikite marinuotis 12–15 min. Tada ragaukite su kepsniais, keptomis bulvėmis, kiaušiniene, suvožtiniu.
Tokiu pat būdu galima marinuoti ridikėlių giminiečius – juoduosius ir japoninius ridikus.
Daržovių ir vaisių salotoms – ridikai
Juoduosius arba japoninius ridikus salotoms galima pjaustyti ar tarkuoti.
Švelniai aitrus ir karstelėjęs juodųjų ridikų skonis gerai dera su saldžiomis morkomis, obuoliais, mangais, salierais, petražolėmis, mėtomis, gražgarstėmis, granatų sėklomis, pekorino sūriu, citrina.
Japoniniai ridikai – švelnesnio skonio ir aromato. Susmulkintų japoninių ridikų galima maišyti į salotas, į mėsos ir daržovių troškinius.
Traškūs, sultingi ir pavasario pradžią virtuvėje simbolizuojantys ridikėliai ant prekystalių pasirodo anksčiau nei prasideda kalendorinis pavasaris. Žiema nenoriai užleidžia pozicijas naujam sezonui, tačiau ridikėliai jos užmojų nepaiso ir ima džiuginti jai dar nepasitraukus. Ar žinojote, yra ne vienas būdas juos paruošti kitaip, nei esate įpratę.
Įvairovė: ridikėliai ir ridikai
Šiuolaikinės technologijos ridikėliais ir ridikais leidžia mėgautis ištisus metus.
Tačiau traškių naujo derliaus ridikėlių su žaliais lapeliais nė su kuo nesupainiosi. Apvalūs, pailgi, rausvi, balti – visi džiugina akį ir žadina apetitą.
Baltas, ilgas, sultingas šaknis išauginantys japoniniai ridikai, kaip ir ridikėliai, klesti ir mūsų daržuose. Mūsų klimato sąlygomis jie užaugina kiek mažesnes šaknis nei šiltuose kraštuose, bet jų skonis – toks pat puikus.
Juodieji ridikai populiarūs ištisus metus ir ypač džiugina žiemą ar jos pabaigoje, kai nekantriai laukiame naujo ridikėlių derliaus.
Visų šių gėrybių galite išsiauginti savo darže arba ateikite į „Benedikto turgų“ ir išsirinkite jums labiausiai patinkančius.
Ridikėliai ilgiau išliks sultingi ir traškūs, valgomi jų lapeliai nenuvys, jeigu laikysite šaldytuve, šaknimis įmerktus į dubenėlį su vandeniu.
Ridikėlių salotos – gardžioji klasika
Naujo derliaus ridikėlių šviežumas itin gardus. Iš pradžių juos norisi valgyti vienus ar ragauti su sumuštiniu, kepsniu, omletu. Po to ateina eilė įvairioms salotoms su ridikėliais. Jas ruošdami ridikėlius supjaustykite pabaigoje, prieš pat įmaišant į salotas. Išbandykite šiuos salotų receptus:
* Ridikėlius supjaustykite ir dubenyje išmaišykite su kaimiška grietine, užberkite truputį druskos ir ragaukite. Jogurtas salotoms išmaišyti taip pat tinka, bet grietinė nepamainoma.
* Ridikėlių įmaišykite į žalumynų (salotų ir burokėlių lapų, gražgarsčių, špinatų, krapų) salotas ir pagardinkite grūdėtų garstyčių, medaus (arba klevų, svarainių sirupu) ir aliejaus užpilu.
Beje, į salotas galima įpjaustyti ir ridikėlių lapelius – jie ridikėlių skonio.
Gruzdinti ridikėliai
Šiam patiekalui paruošti ridikėliai su jaunais lapeliais yra suvilgomi tešloje ir gruzdinami aliejuje. Traškia tešlos plutele pasidengę ridikėliai itin gardūs. Juo gaminkite taip:
Ridikėlius su lapeliais nuplaukite.
Iš 140 g kvietinių miltų ir 60 g kukurūzų miltų, 360 ml gazuoto ledinio vandens ir trupučio druskos išmaišykite skystą tešlą. Po vieną ridikėlius su lapeliais merkite į tešlą, tada – iškart į verdantį aliejų. Po maždaug 1 min. išgriebkite ant popierinio rankšluosčio. Ragaukite iš karto, kol karšti. Skanu su pagardu iš sojų padažo, ryžių acto ir medaus.
Kepti ridikėliai
Nuplautus ridikėlius perpjaukite pusiau, didesnius – į keturias dalis ir sudėkite į įkaitintą sviestą keptuvėje. Užberkite truputį druskos ir kepkite ant vidutinės kaitros. Dažnai nemaišykite – tegul apskrunda. Ragaukite su duona arba su duona, aptepta grietinėlės sūriu. Taip pat kepti ridikėliai dera su kepsniu ar omletu.
Ridikėlius galima kepti ir orkaitėje. Supjaustytus ridikėlius dubenyje apliekite trupučiu aliejaus, pamaišykite ir išpilkite ant kepimo skardos. Užberkite druskos. Kepkite 200 °C orkaitėje, kol ims skrusti.
Nesmulkintus ridikėlius suverkite ant iešmo pramaišiui su mėsos gabaliukais arba apvirtomis naujo derliaus bulvytėmis ir kepkite virš žarijų – atrasite naujus skonius.
Marinuoti ridikėliai
Pikantiško skonio marinato ridikėliai įsigeria labai greitai. Ridikėlius supjaustykite griežinėliais, sudėkite į dubenį. Puodelyje išmaišykite 3 šaukštus raudonojo vyno acto, 2–3 šaukštus cukraus, žiupsnį druskos. Kai cukrus ir druska ištirps, užpilkite šiuo marinatu ridikėlius ir palikite marinuotis 12–15 min. Tada ragaukite su kepsniais, keptomis bulvėmis, kiaušiniene, suvožtiniu.
Tokiu pat būdu galima marinuoti ridikėlių giminiečius – juoduosius ir japoninius ridikus.
Daržovių ir vaisių salotoms – ridikai
Juoduosius arba japoninius ridikus salotoms galima pjaustyti ar tarkuoti.
Švelniai aitrus ir karstelėjęs juodųjų ridikų skonis gerai dera su saldžiomis morkomis, obuoliais, mangais, salierais, petražolėmis, mėtomis, gražgarstėmis, granatų sėklomis, pekorino sūriu, citrina.
Japoniniai ridikai – švelnesnio skonio ir aromato. Susmulkintų japoninių ridikų galima maišyti į salotas, į mėsos ir daržovių troškinius.