fbpx

 

Siūlome išbandyti:

 

Baklažanų suktinukai su graikinių riešutų įdaru ir granatų sėklomis

 

Reikės:

2 baklažanų

120 g graikinių riešutų

2 šaukštų obuolių acto

1 česnako skiltelės

0,5 šaukštelio kalendrų sėklų

0,5 šaukštelio serenčių miltelių

0,5 šaukštelio maltų ožragių

60 ml vandens

3-4 šaukštų granatų sėklų

1–2 šaukštų sukapotų kalendrų lapų

druskos pagal skonį

aliejaus kepti

 

Nuplautus baklažanus supjaustykite išilgai maždaug 1 cm storio griežinėliais. Apiberkite juos keliais žiupsniais druskos ir 15–20 min. palikite. Tada popieriniu rankšluosčiu druską ir išsiskyrusį skystį nuo baklažanų nubraukite, pašlakstykite juos aliejumi ir vienu sluoksniu sudėkite į kepimo skardą. Kepkite 200 °C orkaitėje, vidurinėje lentynoje, maždaug 10 min. Tada griežinėlius apverskite ir kepkite dar 5 min.

Graikinius riešutus, nuluptą česnako skiltelę, žiupsnį druskos, actą, prieskonius sutrinkite iki tepamos tyrės konsistencijos po truputį įpildami vandenį. Į šią masę įmaišykite granatų sėklas bei kalendrų lapus. Užtepkite po šaukštą šio įdaro ant iškeptų baklažanų griežinėlių, susukite juos lyg vyniotinius ir ragaukite.

 

 

 

 

Granatai: turtingas skonis ir rubinų spindesys

Jeigu šie vaismedžiai augtų Lietuvoje, ne vienam sode pamatytume svyrančias šakas nuo įspūdingų raudonų, gardžių sulčių pilnų vaisių. Daugiausia šių medžių auginama Ispanijoje, Viduriniuose Rytuose, Indijoje, Amerikoje. Iš šių kraštų granatai patenka ant mūsų prekystalių. Granatai vertinami dėl gero skonio ir juose esančių vertingų medžiagų.

 

Granatus valgo visas pasaulis

Įvairų pasaulio kraštų virtuvėse iš granatų ir jų sulčių ar gaminami gardūs patiekalai. Daugiausia tokių receptų pas mus atkeliauja iš tų kraštų, kuriuose šie vaismedžiai auga ir turi šimtametes valgių su šiais vaisiais ruošimo tradicijas.

Iš avokadų gaminama meksikietiška guacamole puikiai dera su granatų sėklomis. Tai klasikinis skonių derinys.

Sakartvelo virtuvėje granatai – daugelio gardžių tradicinių patiekalų ingredientas. Vienas žinomiausių patiekalų su jais šiame krašte – keptų baklažanų suktinukai su graikinių riešutų įdarų ir granatų sėklomis. (Straipsnyje dalijamės šio patiekalo receptu.)

Irane populiarus patiekalas – vištiena, paruošta su graikiniais riešutais ir granatų sultimis.

Granatų sulčių pilama į kepsnių marinatus, jų skonis dera tieks su žuvimų, tiek su mėsos patiekalais.

Traškiomis granatų sėklomis gardinamos vaisių ir daržovių salotas, taip pat kuskusas ir ryžiai, kurie patiekiami kaip garnyras su kepsniais.

Granatų sirupas gali būti naudojamas vietoj balzaminio acto. Juo galima gardinti kepsnius.

Ryškios lyg rubinai granatų sėklos, sultys bei sirupas tinka želė desertams ruošti ir dekoruoti.

Granatų sėklomis gardinamos grūdų košės, jogurtai, varškės patiekalai.

Sultingų granatų sėklų beriama ant tortų ir pyragaičių. Saldžiarūgštis granatų skonis gaiva papildo itin saldžius šokoladinius kepinius.

Iš granatų vaisių sulčių gaminamas vynas.

 

 

Kaip lengviausia iškrapštyti sėklas?

Kuo granatas sunkesnis, tuo sultingesnis. Pirkti rinkitės vaisius blizgia, nesudžiūvusia odele. Ši yra tvirta ir patikimai saugo minkštimą nuo išdžiūvimo bei pažeidimų.

Patiekalams sėklas iš vaisiaus lengvai iškrapštysite tokiu būdu: nuplautam vaisiui odelėje peiliu padarykite pjūvį aplink visą skersmenį – žiedu. Suimkite delnais už padalintų pusių ir pasukite į priešingas puses – abi pusės atitrūks. Laikydami virš dubens pjūviu žemyn šias puses padaužykite šaukštu, ir sėklos išbyrės.

O jeigu norite mėgautis valgydami sėklas iš paties vaisiaus, patogu tai daryti naudojantis mediniu iešmeliu ar dantų krapštuku.

 

Įdomus faktas apie granatus

Granatų augintojai teigia, jog granatų medžiai, palyginti su kitais vaismedžiais,  yra nereiklūs dirvai, atsparūs ligoms ir kenkėjams, todėl jų nereikia daug tręšti ir purkšti chemikalais.

Gaivaus saldžiarūgščio skonio sultingų granatų sėklų gydomosios savybės žinomi nuo seniausių laikų. Yra ištirta, kad granatuose yra vitaminų, ypač daug vitamino C, taip pat yra skaidulų bei antioksidantų, stabdančių organizmo senėjimą. Šių vertingų medžiagų daugiausia šviežiai išspaustose granatų sultyse.

 

 

Ar valgomos granatų sėklos?

Pirkėjus prie prekystalio vilioja jų ryški spalva, bet kartais sustabdo abejonė: ar valgomos granatų sėklos?

Sultingų, skaidrių sėklų viduje yra mažas balkšvas kauliukas. Vieni juos sukramto, kitiems jų valgyti nesinori.

Mitybos specialistai sako, kad šios sėklos yra valgomos. Tačiau nerekomenduojama jų suvartoti daug, nes šios sėklos apsunkina virškinimą, be to, turi medžiagų, kurios vartojamos dideliais kiekiais organizmui gali būti toksiškos.

 

 

 

Siūlome išbandyti:

 

Baklažanų suktinukai su graikinių riešutų įdaru ir granatų sėklomis

 

Reikės:

2 baklažanų

120 g graikinių riešutų

2 šaukštų obuolių acto

1 česnako skiltelės

0,5 šaukštelio kalendrų sėklų

0,5 šaukštelio serenčių miltelių

0,5 šaukštelio maltų ožragių

60 ml vandens

3-4 šaukštų granatų sėklų

1–2 šaukštų sukapotų kalendrų lapų

druskos pagal skonį

aliejaus kepti

 

Nuplautus baklažanus supjaustykite išilgai maždaug 1 cm storio griežinėliais. Apiberkite juos keliais žiupsniais druskos ir 15–20 min. palikite. Tada popieriniu rankšluosčiu druską ir išsiskyrusį skystį nuo baklažanų nubraukite, pašlakstykite juos aliejumi ir vienu sluoksniu sudėkite į kepimo skardą. Kepkite 200 °C orkaitėje, vidurinėje lentynoje, maždaug 10 min. Tada griežinėlius apverskite ir kepkite dar 5 min.

Graikinius riešutus, nuluptą česnako skiltelę, žiupsnį druskos, actą, prieskonius sutrinkite iki tepamos tyrės konsistencijos po truputį įpildami vandenį. Į šią masę įmaišykite granatų sėklas bei kalendrų lapus. Užtepkite po šaukštą šio įdaro ant iškeptų baklažanų griežinėlių, susukite juos lyg vyniotinius ir ragaukite.