fbpx

Citrininė verbena – egzotikos gabalėlis Jūsų virtuvėje

Daugeliui negirdėta, tačiau arbatų lentynas puikiai papildanti citrininė verbena – egzotiškas aromatas Jūsų virtuvėje. Citrinine verbena dar vadinamas augalas kilęs iš Pietų Amerikos, o į Europą pateko su portugalų ir ispanų keliautojais dar XVII amžiuje. Kvapnusis augalas įgijo savo vardą dėl pailgų lapelių, skleidžiančių citrinos aromatą, o, atėjus vasarai, citrininė verbena pasipuošia smulkiais kvapniais alyviniais žiedais. Saulėkaitą mėgstantis augalas gali išaugti net iki 2-3 metrų aukščio.

 

Daugelį amžių citrininė verbena garsėja savo gydomosiomis savybėmis – iš lapelių gaminama arbata malšina karščiavimo ir raumenų skausmus, pasižymi priešgrybelinėmis savybėmis, mažina spazmus, dujų kaupimąsi žarnyne, skatina virškinamojo trakto veiklą, kepenų ir tulžies darbą. Taip pat turi raminantį poveikį, tad citrininių verbenų arbatą rekomenduojama gerti prieš miegą, o jos lapelius galima įmesti į vonios vandenį ir mėgautis atpalaiduojančia citrinų aromaterapija. Citrininių verbenų eteriniai aliejai veikia kaip antioksidantai, o dėl gaivaus svaiginančio aromato, iš eterinių aliejų gaminami kvepalai.

 

Citrininė verbena plačiai paplitusi kulinarijos pasaulyje. Iš jos gaminama ne tik arbata, ja gardinami ir žuvies, ėrienos bei grybų patiekalai. Citrininės verbenos lapeliai ir žiedai suteikia egzotiško prieskonio marinatams, salotoms, jogurtams, konditerijos gaminiams ir yra naudojami alkoholiniams gėrimams pagardinti.

 

Norėdami įsigyti bei savo gyvenimą paskaninti citrinine verbena užsukite į Graikiškų gėrybių krautuvėlę ir įsitikinkite šio nuostabaus augalo teikiamama nauda!