fbpx

Šventinis receptas – troškinta ėriuko koja

Artėjant šventiniam laikotarpiui kiekvieną savaitgalį dalinsimės Benedikto Turgaus receptų kolekcija, kuri, tikimės, įkvėps naujiems atradimams virtuvėje!

Pirmasis receptas šventinio stalo repeticijai – troškinta ėriuko koja.

Receptui reikės:
3 kg ėriuko kojos (OxMeatMėsos Broliai)
2-3 šaukštų alyvuogių aliejaus (Mažoji Italija)
3-4 česnako skiltelių (nuluptų) (EkoMarket)
1 šaukštelio grūstų juodųjų pipirų (VAIŠĖ krautuvėlė + sulčių baras)
1 šaukštelio grūstų kadagio uogų (Vaišė)
1,5 šaukštelio druskos
300-400 ml baltojo vyno (Wine&Smile)
1 žvaigždanyžio (Vaišė)
2-3 mažų svogūnų (nuluptų) (Anykščių krašto daržovės)
15-20 mažų bulvių (nuskustų, nuplautų) (Ekomarket)
saujelės šalavijų lapelių (Ekomarket)
1 citrinos (nuplautos) (Žalias Krepšelis)

 

Ėriuko koją nuplaukite, nusausinkite ir gana tankiai subadykite šakute, kad į mėsą geriau įsigertų vynas bei marinatas. Užpilkite ant mėsos vyną ir palikite 1-2 val. mėsą marinuotis (kambario temperatūroje), kartas nuo karto ją apverskite. Po to vyną nupilkite į puodelį ir uždenkite – jo prireiks.
Alyvuogių aliejų sumaišykite su sutrintomis česnako skiltelėmis, pipirais, kadagio uogomis. Šiuo mišiniu gerai įtrinkite mėsą, padėkite ją į kepimo skardą ir palikite 2 val. kambario temperatūroje. Tada koją pabarstykite druska ir pašaukite į 180 °C orkaitę, kepkite maždaug 2 val. Jei kepsnio paviršius kepa per smarkiai, pridenkite jį folija (blizgiąja puse prie kepsnio). Kai skardoje atsiras mėsos sulčių, įmeskite į jas žvaigždanyžį, svogūnus, perpjautą citriną.
Iškeptą ėriuko koją įvyniokite į foliją ir 30 min. joje palaikykite – tai leis mėsos sultims tolygiai pasiskirstyti po visą kepsnį.
Iš skardos, kurioje kepė koja, nugriebkite riebalus, o likusį sultinį iš skardos bei vyną supilkite į keptuvę ir užvirinkite. Tada pamaišydami kaitinkite ant vidutinės kaitros 3-5 min., kol padažas ims tirštėti. Jeigu reikia, įberkite dar druskos, pipirų. Šį padažą perkoškite ir juo gardinkite kepsnį.
Bulves 15 min. pavirkite pasūdytame vandenyje ir nusunktas sudėkite į skardą, pašlakstykite nugriebtais riebalais ir pašaukite jas į 200-220 °C orkaitę – kepkite, kol ims skrusti. Likus kepti 10 min., sudėkite prie bulvių šalavijus, kad taptų traškūs.