Pirmosios riešutinės Vilniuje įkūrėja: „Esame pakvaišę dėl riešutų“

„Tai ilga istorija…“ – šypsosi riešutinės „Nuts About“ įkūrėja Inga Paulauskienė. Kiek daugiau nei prieš dešimt metų pradėjusi eksperimentus su skrudintais riešutais, šiandien ji savo pasirinkimu neabejoja. Vilniuje „Benedikto turguje“ atidariusi pirmąją mieste, o gal ir visoje Lietuvoje riešutinę.

 

„Recepto neturėjome, taigi su migdolais eksperimentavome gal dvejus metus – kepėme, plovėme, vėl kepėme, – prisimena. – Iškepėme. Tradiciniai migdolai su cinamonu buvo skanūs ir traškūs. Tik žmonės apie tokius dar mažai žinojo, klausdavo į juos žiūrėdami: ar turite riešutų?“

 

Šiandien Inga su vyru Mariumi savo riešutinėje turi apie 40 skirtingo skonio skrudintų riešutų. Jie maišo riešutų kremą ir spaudžia šviežią, nerafinuotą, nefiltruotą riešutų aliejų. „Man pasisekė, kad atsidūriau tinkamu laiku, tinkamoje vietoje. Esu visiškai tikra, kad mano kelias – teisingas“, – sako Inga ir juokais priduria, kad pagal druidų horoskopą ji ir pati yra riešutas.

 

Nuo vaikystės Inga augo tikėdama, kad riešutai yra valgomi dėl sveikatos, o žiemai visada gaudavo maišą naminių grikinių riešutų. „Riešutai yra puikus užkandis, visavertės mitybos ingredientas ir tobulas desertas“, – įsitikinusi.

 

 

Inga kiek pagalvoja paprašyta apibūdinti lietuvių skonį. Sako, kad iš natūralių riešutų žmonės labiausiai mėgsta graikinius, nors pastaruoju metu dažnai renkasi ir bretolijų. Jei norisi sūraus, jie skanauja migdolų su svogūnais, jei saldaus – migdolų su sūria karamele.

 

„Pakvaišę dėl riešutų esame ir mes, ir mūsų riešutų ragautojai, – juokiasi Inga. – Anksčiau vadinomės „Riešutėliai“, tačiau angliškas posakis „Nuts about“ – pakvaišę dėl to, kas mums svarbu – tiko labiau. Taigi, vieni verčia mūsų pavadinimą apie riešutus, o kiti turi omeny visai ką kita. Bet, turbūt, riešutus – irgi“.

 

Riešutinės atidaryme Inga vaišino riešutų ir morkų pyragu, kurio receptą 1937-aisiais užrašė jos močiutė, tad šiuo receptu dalinamės ir mes:

 

Meduoliai „Riešutėliai“

 

Ingredientai:

250 g cukraus;

350-400 g miltų;

½ stiklinės medaus;

3 kiaušiniai;

prieskonių: cinamono arba gvazdikėlių.

 

Gaminimas:

Išsukti cukrų su kiaušiniais, į masę supilti ištirpintą ir jau pravėsusį medų. Sudėti miltus, prieskonius ir ilgai minkyti. Daryti mažus apvalius riešutėlius ir kepti įkaitintoje formelėje.