Graikišką virtuvę į Lietuvą atvedė meilė

„Įsimylėjau Graikijos virtuvę ir graiką. Dabar abu juos atsiviliojau į Lietuvą“, - taip galima būtų apibūdinti dviejų lietuvaičių Aušros Stankutės ir Sigitos Deveikytės ne tik sėkmingo asmeninio gyvenimo, bet ir verslo sėkmės istorijas.

Meilė nuo pirmo kąsnio

Profesionali rankininkė Aušra Stankutė į Graikiją išvyko 2004 metais, kur buvo pakviesta atstovauti Arto miesto rankinio komandai „Artas Anagenici“. Kaip pasakoja moteris, graikų virtuvę įsimylėjo nuo pirmo kąsnio. 

„Patys graikai sako, kad jų žemė yra palytėta Dievo, nes čia auga viskas, ko reikia paruošti puikiems pietums - nuo alyvmedžių iki pasakiškų jūros gėrybių“, - pasakoja Aušra. Ją lengvas, visada šviežias graikų maistas, kuriame gausybė skonių ir daug šviežių daržovių papirko iškart. 

Kaip ir kiek vėliau sutiktas žavus vyriškis Nikos Petalis. Su krepšinį dievinančiu graiku Aušra susitiko sporto salėje po treniruotės, kur mėgėjiškai pažaisti krepšinį atvykdavo ir Nikas. Anksčiau jis Lietuvą žinojo tik kaip puikaus krepšinio šalį, bet netrukus, užsimezgant vis tvirtesniems santykiams, apsilankė pamatyti iš kur kilusi jį sužavėjusi moteris.

„Lietuva jam patiko, ypač Vilnius. Patiko viskas, išskyrus maistą. Kartą paragavo cepelinų, bet nelabai suprato, kas tai yra ir kodėl tai gali būti skanu. Tada labai nustebo, kad Lietuvoje beveik nėra pasaulyje populiaraus graikiško maisto. Tiesą pasakius, jo pasigedau ir aš. Galbūt tada ir kilo pirmi pasvarstymai, kad reiktų Lietuvoje įkurti gero graikiško maisto kavinę“, - pasakoja Aušra.

Pradžia – maisto vagonėlis

Baigiantis profesionalios rankininkės sporto karjerai, šeima apie graikų virtuvės atvežimą į Lietuvą pradėjo galvoti rimčiau. „Graikija nuostabi šalis, neabejoju, kad ji visada bus mano gyvenime. Tačiau vaikus visada norėjau leisti į lietuvišką mokyklą, vyras tam neprieštaravo, tad pasibaigus sutarčiai su komanda, kartu su draugais, nutarėme įgyvendinti iki tol tik prie vyno taurės aptarinėtą idėją“, - pasakoja Aušra.

Iškart investuoti į kavinę bendraminčiai nesiryžo, tad įkūrė įmonę „Kalimera“ (graik. - labas rytas) ir įsigiję maisto gaminimo vagonėlį pradėjo nuo kokybiško gatvės maisto. „Važinėjome po muges, festivalius, gatvės maisto renginius ir sulaukėme tikrai didelio populiarumo, lietuviams patiko įdarytos graikiškos pitos“, - apie verslo pradžią pasakoja moteris.

Netrukus juos susirado „Benedikto turgaus“ kūrėjai ir pasiūlė atidaryti kavinukę, kur būtu pateikiamas kokybiškas greitas graikų maistas. „Apie stacionarią kavinę kol kas net negalvojome. Bet papirko Lietuvoje dar nauja turgaus koncepcija, kad tai gali būti vieta, kur žmonės atvyksta ne tik kažko nusipirkti, bet ir užkąsti. Ir, žinoma, turgaus vadovės Jolitos pasakojimai apie jį. Dar nemačiau žmogaus, taip tikinčio savo idėja, tad patikėjome ir mes“, - sako Aušra.

Netrukus duris atversiančiame turguje bendraminčiai atidarys kavinę, kurioje be pitų prekiaus ir kitais graikiškais patiekalais, pavyzdžiui musaka - tradiciniu graikišku mėsos ir baklažanų apkepu. 

Lietuviams pasiūlė tai, ką mėgo patys

„Benedikto turguje“ įsikurs ir tikrų graikiško maisto produktų parduotuvė „Multifunkcija“, kurią įkūrė Sigita Deveikytė su graiku vyru Joaniu Zenganu. Pora susipažino prieš 14 metų, kai Sigita nuvyko aplankyti Graikijoje gyvenančios draugės ir... netrukus šioje šalyje gyventi pasiliko ir pati. 

Priežastis - saulėtoje šalyje sutiktas Joanis, kurio komplimentai ir temperamentas sužavėjo dar labiau už tikrai nuostabų kraštą. Savaitę paviešėjusi puikaus vyro kompanijoje, Sigita grįžo į Lietuvą, tačiau draugystė tęsėsi virtualiu būdu ir jau po poros mėnesių moteris kelionės lagaminus krovėsi vėl. Šį kartą daug ilgesniam laikui.

Kurį laiką gyvenusi Atėnuose pora vėliau persikėlė į mažesnį miestelį Kamera Vurla, kur vyras paveldėjo namą. Čia nedideliame sklype augino alyvuoges, kurias pasodino dar Joanio protėviai bei atidarė nedidelę kavinę. Verslas sekėsi neblogai kol Graikijos neištiko krizė ir kavinę teko uždaryti.

„Netrukus gimė verslo planas, pasiūlyti ir lietuviams tai, kuo Graikijoje mėgavomės kiekvieną dieną - puikius maisto produktus. Netrukus prisikrovėme pilną autobusiuką graikiško aliejaus, populiarių kalamotos veislės alyvuogių ir patraukėme į Lietuvą“, - pasakoja Sigita.

Graikiškus maisto produktus - daugiausia alyvuogių aliejų, alyvuoges bei graikiškas arbatas - pirmiausia pasiūlė Utenos gyventojams, iš kur Sigita kilusi. Tačiau netrukus, apsilankius dar keliose mugėse, sulaukė pirkėjų iš visos Lietuvos dėmesio. 

Dabar pora ruošiasi kol kas didžiausiam savo projektui - atidaryti graikiško maisto parduotuvėlę naujai kuriamame turguje. Be tradicinių savo produktų - itin aukštos kokybės alyvuogių aliejaus ir alyvuogių, taip pat čia bus prekiaujama graikų arbatomis, prieskoniais, chalva, o vėliau galbūt ir fetos sūriu.