fbpx

Kanapių aliejus – tikras sveikatos šaltinis!

Jau nuo seno lietuviams žinomas kanapių sėklų aliejus – tikras sveikatos šaltinis. Gausybę naudingųjų medžiagų turintis aliejus šalto spaudimo būdu išgaunamas iš kanapių sėklų, kurios yra vienos maistingiausių sėklų pasaulyje, kaupiančios kur kas daugiau baltymų ir amino rūgščių, nei grūdinės kultūros.

 

Mūsų protėviai naudojo šį aliejų iki XVII-XIX a., kuomet jį pakeitė saulėgrąžų aliejus, tačiau dėl daugybės unikalių gydančiųjų savybių, kanapių sėklų aliejus vėl atkreipė į save dėmesį. Aliejuje gausu žmogaus organizmui taip reikalingų Omega-3 ir Omega-6 riebiųjų rūgščių, vitaminų D ir E, kalcio, kalio, magnio, proteinų ir skaidulų ir daugybės kitų naudingų elementų.

 

Kanapių sėklų aliejus yra daugiausia riebiųjų rūgščių turintis aliejus. Jos  prisideda prie odos regeneracijos proceso, tad aliejaus vartojimas gali apsaugoti nuo odos ligų. Kanapių sėklos yra vienintelės valgomosios sėklos, savo sudėtyje turinčios gama-linoleno rūgšties, kuri užkerta kelią porų kimšimuisi, stiprina plaukus ir suteikia jiems blizgesio, užtikrina hormonų pusiausvyrą ir mažina sąnarių skausmus. Šis aliejus taip pat gerina širdies sveikatą ir kraujotakos sistemą, mažina cholesterolio koncentraciją organizme, stiprina nagus.

Dėl nedidelio kiekio angliavandenių, ypač gliukozės, kanapių sėklų aliejus yra puikus maisto priedas sergantiems diabetu, suteikia sotumo jausmą, be to, aliejaus sudėtyje esančios omega riebalų rūgštys ir vitaminai padeda sumažinti gliukozės kiekį kraujyje. Šis tobulo balanso maisto papildas – vienas geriausių gelbėtojų, nusilpus imunitetui. Per dieną rekomenduojama suvartoti 1-2 valgomuosius šaukštus aliejaus.

 

Dėl jame esančio chlorofilo, kanapių sėklų aliejus yra žalsvo atspalvio, švelnaus saldoko riešutų skonio ir kvapo, minkštas, vėsinantis, švelnus ir lengvai įsigeriantis. Jis puikiai dera ir virtuvėje – aliejų galima naudoti padažams, salotoms, šaltiems užkandžiams, kokteiliams paskaninti, šaukšteliu kanapių aliejaus galima pagardinti išvirtas košes. Svarbu žinoti, kad kanapių sėklų aliejaus negalima naudoti verdant ar kepant, nes tada jis praras gerąsias savo savybes, tad juo rekomenduojama gardinti jau paruoštus patiekalus. Kanapių sėklų aliejus taip pat naudojamas ir kosmetikoje, o po maudynių, išsitrynus aliejumi, bus ne tik pamaitinta ir sudrėkinta oda, bet ir suaktyvinta kraujotaka.

 

Norėdami išbandyti šį unikalų aliejų užsukite į Eko market, Pieno namų, Vaišės bei Tėviškės skonio krautuvėles!